Thymoquinone is een bio-actief stofje (molecuul) dat wordt onttrokken uit de Nigella Sativa-plant, ook wel bekend als Black Seed, Zwart Zaad of Zwarte Komijn. Het stofje wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt bij op de natuur gebaseerde medicijnen en in de Herbologie (kruidengeneeskunde). Ook in de Farmaceutische industrie wordt thymoquinone toegepast en worden er op dit moment medische onderzoeken gedaan naar de werking van dit ‘wondermiddel’ middels klinisch onderzoek.

Wat maakt Black Seed en Thymoquinone zo krachtig?

Wat maakt thymoquinone zo krachtig is een vraag die we vaak ontvangen. Het kruid toont een groot aantal actieve biologische activiteit aan wanneer deze wordt gebruikt die het immuunsysteem en daarmee ook de rest van het menselijk lichaam versterken. Uit recent wetenschappelijk onderzoek (1)(3) blijkt dat thymoquinone zowel bij mensen als dieren (honden, paarden) gunstige effecten kan hebben op onder andere hoge bloeddruk, diabetes type 2, virale- en bacteriële infecties en andere ziekten.

 • Thymoquinone werkt zeer antioxidant;
 • Het bestrijdt oxidatieve stress in het lichaam;
 • Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende functie;
 • Het is zeer antibacterieel;
 • Antitumor en apoptopisch (1);
 • Antimutageen ter voorkomen van DNA-schade;
 • Hepatoprotectief om cellen gezond en sterk te houden.

Thymoquinone is dus een zeer uniek bestandsdeel dat helpt bij het versterken van het immuunsysteem en het bestrijden van ziekten.

Gezondheidsvoordelen van Nigella Sativa

Binnen de kruidengeneeskunde en traditionele medicijnen wordt de Nigella Sativa plant gebruikt bij verschillende kwalen, waaronder:

 • Astma
 • Hoge bloeddruk
 • Hoesten
 • Bronchitis
 • Suikerziekte
 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Eczeem
 • Influenza
 • Duizeligheid
 • Darmwormen
 • Een verstopte neus

In diverse moslimlanden wordt het kruid vaak gebruikt als supplement voor kankerpatiënten in combinatie met chemotherapie.

De Wetenschappelijke samenstelling & moleculaire structuur van thymoquinone

Thymoquinone is een phytochemisch (door planten gecreëerde anti-virale chemische hulpmiddel) bestandsdeel van de Nigella Sativa-plant. Thymoquinone komt ook kleinschalig voor in de Monarda fistulosa, een plantensoort die we in het Nederlands kennen als de “wilde bergamot”.

 • Aanbevolen IUPAC benaming: 2-Methyl-5-(propan-2-yl)cyclohexa-2,5-diene-1,4-dione
 • Kookpunt thymoquinone: 232 °C
 • Smeltpunt thymoquinone: 45.5 °C
 • Gemiddelde massa: 164.2
 • CAS-nummer: 490-91-5
 • ChEBI: 113532
 • SMILES: C(C)(C)C=1C(=O)C=C(C)C(=O)C1
 • InChIKey: KEQHJBNSCLWCAE-UHFFFAOYSA-N
Black Seed phytochemical Moleculaire structuur van Thymoquinone van de Nigella Sativa plant
De Phytochemicalische moleculaire structuur van Thymoquinone, actieve ingrediënt van de Nigella Sativa plant

Waarom ook jij er goed aan doet thymoquinone op te nemen in jouw dieet

Om al deze redenen en meer, hebben we ervoor gekozen om thymoquinone en Black Seed in de meest natuurlijke vorm op te nemen in onze Black Seed Pharma productlijn. Een zeer sterke concentratie van thymoquinone vind je in onze culinaire Black Seed Olie (BIO) en Black Seed (zaad). Omdat thymoquinone zeer sterk smaakt en niet iedereen deze smaak kan waarderen hebben we ook Black Seed Supplementen (Capsules) in het leven gebracht. Deze capsules bevatten zoals je van ons mag verwachten net als de reguliere Black Seed Olie een zeer hoge dosering thymoquinone. De capsules zijn een gemakkelijke manier voor velen om in aanraking te komen met de voordelen van Black Seed en daarmee je gezondheid te ondersteunen.

Hoe gebruik je Thymoquinone?

Thymoquinone kan bij een zeer breed spectrum aan problemen worden ingezet en is daarom een zeer veelbelovende plantaardige stof die we in de toekomst zeker in meer toepassingen zullen tegenkomen.

Thymoquinone kent een hele bijzondere molecuulstructuur waardoor het zich goed hecht aan eiwitten en enzymen. Niet alleen bij mensen wordt het gebruik van Nigella Sativa aanbevolen; ook bij dieren en dan met name paarden zien we het gebruik sterk toenemen. Paarden kennen een enzymatische stofwisseling, wat overeenkomt met de bindingsmethode van thymoquinone zelf.

Thymoquinone tegen het Coronavirus (Covid19)

Op het internet wordt door thymoquinone op meerdere kanalen aanbevolen tegen het coronavirus Sars-CoVid-19. De bronnen van deze berichten is niet altijd te achterhalen; ook de zeer simplistische claims die hierin worden gedaan zijn niet altijd verifieerbaar. Wel is thymoquinone antiviraal en lopen er onderzoeken naar het effect van thymoquinone op de zogenaamde “spike-eiwitten” van het coronavirus.

Het is belangrijk om te allen tijde er een gezonde levenswijze op na te houden; dit geldt niet alleen tijdens een ziekte, maar vooral ter voorkoming, voor welke ziekte dan ook zich mogelijk aandient. Een gezond dieet is hierin belangrijk, net als voldoende lichaamsbeweging.

Werkt Thymoquinone tegen kanker?

Volgens diverse medische onderzoeken en klinische testen kan thymoquinone (afgekort: TQ) tumorgroei afremmen en draagt het bij op de apoptose (afsterven) van kankercellen. (1).

Zo heeft een Singaporese medische publicatie bewezen dat het behandelen van borstkanker met thymoquinone (Nigella Sativa Olie). De resultaten tonen dat thymoquinone de groei van de tumor beperkte in combinatie met het anti-kankermedicijn doxorubicin. Thymoquinon bleek ook het niveau van katalase, superoxide dismutase en glutathion in leverweefsels van muizen te verhogen. Over het algemeen toonden de resultaten aan dat de anti-proliferatieve (verspreiding) en pro-apoptotische effecten van thymoquinone bij borstkanker positief bijdragen aan het beperken van de tumorgroei.

Er vinden naast dit onderzoek meerdere andere onderzoeken plaats over het effect van thymoquinone bij bijvoorbeeld cardio- en, diabetes-gerelateerde problemen, en het effect daarop door thymoquinone.(2)

“De meest beschermende eigenschappen van thymoquinone bij hart- en vaatziekten kunnen verband houden met de antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit (red: van thymoquinone).”

Overzicht cardio-beschermende en anti-diabetes effecten van thymoquinone, ScienceDirect.

Waar kun je Thymoquinone (Nigella Sativa) kopen?

Thymoquinone kan als product niet direct worden gekocht; wel kun je de drager ervan, Nigella Sativa (in de volksmond Zwarte Komijn, Zwarte Zaad, Black Seed) kopen in verschillende varianten. Via onze webshop hebben we de drie puurste varianten van thymoquinone beschikbaar: Black Seed, Black Seed Olie en Biologische Black Seed Olie. Benieuwd naar reviews en ervaringen over onze Black Seed, thymoquinone-bevattende producten? Neem dan een kijkje op de onafhankelijke website TrustPilot.

Bronnen:

 1. Thymoquinone remt tumorgroei en induceert apoptose in een xenograft muismodel voor borstkanker: de rol van p38 MAPK en ROS, Farmacologie, School of Medicine, National University of Singapore, Singapore.
 2. Overzicht van cardio-beschermende en anti-diabetes effecten van thymoquinone. (Science Direct)
 3. Park, S.-H.; Kim, M.; Lee, S.; Jung, W.; Kim, B. Therapeutic Potential of Natural Products in Treatment of Cervical Cancer: A Review. Nutrients 202113, 154. https://doi.org/10.3390/nu13010154