Wat is Manukahoning?
Manukahoning is een wereldberoemde honing die wordt gemaakt door bijen die nectar verzamelen van de wilde Manuka-struik. Manukahoning is bijzonder omdat deze honing volgens wetenschappers een zeer positieve invloed hebben op de gezondheid. Manukahoning wordt zo bijvoorbeeld gebruikt bij hoesten, zelfs veel beter dan ieder ander vrij verkrijgbare hoestdrankjes. Ook ondersteund Manukahoning je imuunsysteem door de antivirale werking ervan en geeft het je darmen een boost. Voor cosmetisch gebruik is Manukahoning net als Zwarte Zaad olie en Arganolie goed voor je huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kalmeren van topisch eczeem, huidirritaties en ontstekingen.
Hoe wordt Manukahoning geclassificeerd?
Manukahoning is in verschillende kwaliteiten en soorten verkrijgbaar. Als je op zoek gaat naar Manukahoning houd je rekening met de zogenaamde MGO-gehalte. Zo kun je echte Manukahoning tevens onderscheiden van andere, namaak “Manukahoning”.
De classificatie wordt vastgesteld door de Nieuw-Zeelandse regering. De standaardregeling zorgt ervoor dat de Manukahoning voldoet aan de strenge normen van de Nieuw-Zeelandse overheid. Deze honing wordt geclassificeerd op basis van MGO-gehalten (methylglyoxal-waarden) die duidelijk op het etiket moeten worden weergegeven. MGO is de actieve stof met antimicrobiële eigenschappen die zich in deze soort honing bevindt. Hoe hoger deze waarden (en dus het nummer), hoe beter de stof in staat is om bacteriën te doden.
Wat is het verschil tussen monoflorale en multiflorale Manukahoning?
Monoflorale honing is honing waarbij de bijen slechts van 1 plantensoort nectar hebben gebruikt. Multifloraal is, zoals je al kunt raden, honing gemaakt van verschillende planten.
Pure manukahoning is monofloraal en dus duurder dan goedkopere varianten van Manukahoning, die vaak multifloraal zijn. Alleen monoflorale honing kan een hoge MGO-waarde bevatten omdat de antibacteriele werking niet in veel andere plantensoorten te vinden is.
Welke MGO-waarden heb ik nodig?
Je kunt Manukahoning voor verschillende doeleinden inzetten. Voor dagelijks gebruik, ter voorkoming van bepaalde ziektes of als genezing.
Voor het dagelijks gebruik wordt een MGO-waarde van 40 tot 85 aangeraden. Een goede middenmoot zou de 55 of 70 zijn, aangezien deze soorten vaak relatief goedkoop te verkrijgen zijn.
Monoflorale (premium) Manukahoning heeft een unieke smaak. Zo is Manukahoning met een waarde van MGO 100 veel zoeter dan Manukahoning van 240 of 340.
Waarom is de antimicrobiële activiteit van Manukahoning een goede zaak?
Een antimicrobiële stof die antioxiderend werkt is een stof die micro-organismen doodt of de groei ervan afremt. Het grootste verschil tussen antibacteriële en antimicrobiële stoffen zit in het soort micro-organismen waar deze effect op hebben. Antibacteriële stoffen belemmeren de ontwikkeling van bacteriën, terwijl antimicrobiële stoffen juist er voor zorgen dat micro-organismen, waaronder bacteriën, parasieten en schimmels, worden gedood of vertraagd in hun groei.
Is Manukahoning alleen in Nieuw-Zeeland te verkrijgen?
Manukahoning wordt in principe alleen in Nieuw-Zeeland geproduceerd en moet door het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Primaire Industrieën getest en gecertificeerd worden. De laatste jaren wordt echter steeds vaker Manuka-honing in Australië geproduceerd. Deze honing, waarbij de bijen óók van de Manukaplant hun nectar verkrijgen, wordt door velen toch niet echt als Manuka beschouwd.
Een groot deel van de verkrijgbare “Manukahoning” is nep
Ongeveer 80% van de honing die als “Manuka” wordt verkocht is nep. In 2014 werd er in Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld 1.7 miljoen kilo Manukahoning geproduceerd. Toch werd er voor 10 miljoen kilo aan “Manukahoning” verkocht. Wij raden je aan om goed op het etiketje te letten om er zeker van te zijn dat je echte Manukahoning in huis haalt.
Verander je (Manuk)honing niet in suiker!
We zien helaas dat veel mensen hun gezonde (manuka)honing in niets meer dan suiker veranderen. Hoe? Ze doden de voedingsstoffen en goede bacteriën door de honing in(veel te) heet water te stoppen zoals thee. Honing mag niet te warm worden. Vaak wordt een maximaal temperatuur van 40 tot 50 graden celcius gehanteerd. Dat is lauw water! Stop je je honing in je theetje net nadat het water van de kook is? Dan kun je dus bijna net zo goed suiker in je thee stoppen.
Recept: Gezonde ManukaHoning en Dadel balletjes
Voor circa 12 stuks
12 dadels zonder pit
1 el kokosolie
100g gemalen amandelen
160g chiazaad
Handje cacaonibs
1 el manukahoning
50g geraspte kokos
Maal de dadels in een blender glad. Voeg kokosolie, amandelen, chiazaad, cacaonibs en honing toe en blend het zaakje tot een pasta. Strooi vervolgens de kokos op een bord. Vorm baletjes van de pasta, rol ze door de kokos en je kunt je overheerlijke balletjes serveren!