Onze oliën zijn allen koudgeperst. Omdat we vaak de vraag krijgen wat het verschil tussen onze en andere (warmgeperste) olie nou precies is hebben we een blog opgesteld die het verschil tussen koudgeperste, biologische en warmgeperste oliën uitlicht.

Wat is koudgeperste (Black Seed) olie?

Om een beter zicht te krijgen op het verschil, is het belangrijk om te weten wanneer voedingsstoffen behouden blijven. Voor natuurlijke honing geldt bijvoorbeeld dat je het niet warmer mag innemen dan ongeveer 40 graden Celsius. Ook voor natuurlijke culinaire oliën geldt dat het niet mag worden verwarmd boven de 35 a 40 graden Celcius.

Dit heeft alles te maken met het behoud van voedzame elementen, mineralen, vitaminen en bacteriën die deze producten in de natuurlijke vorm bezitten. Bij een te hoge temperatuur gaan deze stoffen vaak verloren: soms is het zelfs zo dat natuurlijke of biologische oliën zelfs giftige stoffen kunnen bevatten wanneer deze op een te hoge temperatuur worden geproduceerd of gekookt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan olijfolie: nog al te vaak bakken mensen in de keuken met olijfolie met alle negatieve gevolgen van dien.

Bij de productie van koudgeperste (biologische) en natuurlijke oliën zorgt de fabrikant ervoor dat de olie niet heter wordt dan 35 a 40 graden Celcius. Zo ontvang je zonder twijfel de hoogste kwaliteit olie. Deze productievorm maakt meestal alleen gebruik van een mechanische pers in omgevingstemperatuur.

De smaak van koudgeperste oliën is neutraler

Onze Arganolie komt bijvoorbeeld in twee vormen:

Hierbij valt het op dat sommige grondstoffen (bijvoorbeeld de Arganzaden) voor culinaire toepassingen een beetje worden verhit tot 50 a 60 graden om hun functie te dienen. Hierbij wordt altijd gelet op de temperatuur en duur: hierbij valt het op dat door het opwarmen de culinaire arganolie een andere geur, smaak en kleur kent. De basisvariant, in dit geval de cosmetische arganolie, is bijna geurloos.

Warmgeperste oliën zijn slechter voor de gezondheid

Wordt een bepaalde olie nog verder verhit of wordt er mee gekookt of gebraden: dan is de kans dus groot dat er giftige stoffen (zogenaamde PAK’s) vrijkomen. PAK’s -Polycyclische aromatische koolwaterstoffen- zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden (met of zonder de olie). Dit is bijvoorbeeld het geval met extra vierge olijfolie; gebruik voor verschillende toepassingen altijd de aanbevolen soort olie.

“PAK’s ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen. PAK’s ontstaan bijvoorbeeld bij vulkaanuitbarstingen of branden in de natuur of industrie. Ze komen dan in het milieu terecht. Het zit ook in sigarettenrook en kan in de lucht zitten via de uitstoot van auto’s.”

Voedingscentrum

De voordelen van koudgeperste (Black Seed, Argan) olie

De grootste voordelen van koudgeperste oliën zijn de grote hoeveelheden vitamine-E, essentiële antioxidanten en vitamines. Koudgeperste oliën hebben ook vaker een antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschap: deze doe je dus mogelijk teniet bij het (te ver) opwarmen van de olie. Van nature heeft de mens behoefte aan goede vet- en oliezuren: gebruik hiervoor dus alleen de meest natuurlijke voedingsproducten.

Zoals je hebt kunnen lezen hebben koudgeperste oliën veel voordelen tegenover reguliere, warmgeperste oliën. Afghankelijk van je doel kies je een olie uit. In onze webshop koop je bijvoorbeeld rauwe ongefilterde olijfolie -hiermee kun je dus niet braden en frituren-. Black Seed olie voor in de keuken hebben we ook, net als culinaire Arganolie.

Al onze (koudgeperste) oliën zijn rijk aan smaak en aroma: de gemene deler is dat ze rijk zijn aan natuurlijke onbewerkte componenten.