Wil je “langer leven”? Eet meer Spaans, Marokkaans, Grieks of Italiaans!

De voordelen van een mediterraan dieet zijn zo langzamerhand wel bekend, maar we hebben er hier nog eentje voor je: darmbacteriën! Je gemoedstand en algehele lichamelijke gezondheid wordt vooral bepaald door wat er zich in je buik voordoet.

De natuurlijke vervanger van Yakult?

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat gevarieerde en overwegend plantaardige voeding de goede bacteriën in je darmen vermeerdert tot 7%! Bij een traditioneel, westers dieet met vlees is dat 0,5%.

De twee onderzochte diëten bevatten evenveel calorieën: het westerse dieet bestond uit spekvet, rundvlees, boter en suiker, het mediterrane dieet bestond uit olijfolie, eieren, tarwebloem, groente en suiker. Nu adviseren we je altijd om suiker te vermijden en om suikervervangers zoals honing of Stevia te gebruiken, maar door de verborgen suikers in tal van producten blijft het moeilijk om echt suikervrij te leven.

Na 30 maanden werden de goede en slechte bacteriën geanalyseerd en die bleken in het mediterraan dieet veel diverser te zijn.

Mediterraans eten is natuurlijk eten!

Mediterrane landen staan bekend om hun natuurlijke levenswijze, zoals die ook wordt aangeraden in de Koran en soennah (levenswijze van de profeet Mohammed vrede zij met hem). Er voor zorgen dat je maag niet vol raakt (niet teveel eten) en het nuttigen van gezonde producten zoals olijfolie, vijgen, granaatappel en olijven is iets wat vooral moslims in deze regio doen.

Wel opletten hoe je eet en drinkt

We willen je wel waarschuwen voor een aantal gebruiken die vandaag de dag wijdverspreid in een aantal Mediterrane landen. Het overkoken van groenten is helaas haast een gewoonte geworden. In diverse gerechten worden groenten (veel te lang) gekookt waardoor veel goede voedingsstoffen en vitaminen uit het voedsel verdwijnen. Probeer dit te voorkomen.

Het drinken van thee is doorgaans erg gezond. De hoedanigheid bepaald echter veel meer in hoeverre het daadwerkelijk gezond is. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk suiker in je thee te doen.