Wat is eczeem en welke soorten eczeem bestaan er zoal?

Eczeem (atopic dermatitis) is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Dit vertaalt zich in bijvoorbeeld rode plekken die jeuken, of huid dat loslaat. De twee meest voorkomende eczeemsoorten zijn constitutioneel/atopisch eczeem en contacteczeem. Leven met eczeem is voor veel mensen ondragelijk, dus ontvangen we veel vragen over de toepassing van Black Seed, Black Seed Oil of andere oliën in combinatie met deze aandoeningen.

Terwijl sommigen baat hebben bij de reguliere zorg en hormoonzalf gebruiken, zweren anderen bij HEPA-luchtfilters of waterontharders. Wie veel dingen geprobeerd heeft (lifestyle- of thuishygiëne verbeteringen), maar haast niets lijkt te werken bij eczeem, kan zich afvragen wat wél werkt om het leven met eczeem draaglijker te maken. Een natuurlijke remedie voor beide vormen van eczeem is Black Seed.

Wanneer Black Seed in olievorm wordt gebruikt op eczeemplekken op het huid kan dit irritatie en ontstekingen verlichten. Het kan ook helpen bij bacteriële huidinfecties. In dit artikel gaan we verder in op het gebruik van Black Seed bij eczeem, wat de mogelijke bijwerkingen zijn en welke alternatieven er bestaan buiten Black Seed oil.

Hoe goed werkt Black Seed Olie bij (constitutioneel) eczeem?

Black Seed Oil is afkomstig van de zaden van de Nigella Sativa plant. Deze plant wordt ook wel de Zwarte Komijn plant genoemd. Het zaadje van de plant is diepzwart: hierdoor wordt de olie van dit zaad Black Seed genoemd, of Zwarte Zaad. Het zaadje kenmerkt zich voornamelijk door de aanwezigheid van een antibacteriële en anti-ontstekingsstofje thymoquinone en is bewezen effectief bij meerdere kwalen, aandoeningen en ziekten zoals hooikoorts.

Wetenschappelijke data over eczeem, thymoquinone en Black Seed (oil)

Diverse wetenschappelijke studies met klinisch bewijs ondersteunen het gebruik van Black Seed olie bij eczeem-aandoeningen. In een onderzoek uit 2013(1) bestudeerden onderzoekers de effecten van Black Seed zalf in vergelijking met die van betamethason (een corticosteroïde) en Eucerin (een vochtinbrengende crème) op symptomen van handeczeem. De onderzoekers ontdekten dat Black Seed zalf de ernst van handeczeem kan verminderen. De effecten waren zelfs vergelijkbaar met die van betamethason en beter dan die van Eucerin.

Een recenter onderzoek op muizen(2) uit 2018 wees uit dat thymoquinone de aan eczeem gerelateerde ontsteking bij muizen verminderde. Zwartzaadolie kan ook helpen bij enkele van de complicaties van eczeem.

Volgens een laboratoriumonderzoek uit 2019(3) bevat Nigella sativa, de wetenschappelijke benaming van Black Seed, laurinezuur, een stofje dat bacteriële huidinfecties kan voorkomen. Dit is handig omdat eczeem ervoor kan zorgen dat het huid openbarst en verschilfert, waardoor de kans op huidinfecties groter wordt.

Bovendien is Nigella sativa volgens een onderzoek uit 2020(4) gunstig voor wondgenezing. Het werkt door de collageenproductie te ondersteunen en de cellen die betrokken zijn bij huidregeneratie te vergroten. Dit effect kan gunstig zijn voor open wonden die veroorzaakt zijn door eczeem.

Deze onderzoeken suggereren dat Black Seed olie een therapeutisch effect kan hebben op eczeem. Op onderstaande foto is te zien hoe een patiënt met eczeem is behandeld door Black Seed Pharma.

Hoe pas je Black Seed toe bij eczeem? (allergietest)

Wie Black Seed, in welke variant dan ook, wilt toepassen om eczeem te behandelen dient op het volgende te letten:

  • Voer altijd eerst een klein uitstrijkje uit (patch-test). Zo kom je erachter of je allergisch bent voor de stoffen in Black Seed.
  • Een patch-test voer je als volgt uit:
    • Garandeer de puurheid van je Black Seed olie;
    • Laat 1 olie druppel op je pols vallen en wrijf deze in;
    • Wacht ten minste 24 uur;
    • Wanneer je huid of lichaam niet reageert op de olie, kun je verder met het toepassen van Black Seed;
    • Reageer je wel op de olie? Ga dan niet verder.

Hoe pas je Black Seed toe bij eczeem? (toepassing)

Een populaire behandelmethode voor Black Seed (zaad, capsules en/of biologische olie) bij eczeem is:

  • Reinig je handen en laat deze drogen;
  • Druppel 4 tot 5 druppels Black Seed Olie in je handpalm en wrijf je handpalmen tegen elkaar om de olie te verwarmen;
  • Dep de olie op je huid; daar waar eczeem zich bevindt. Wrijf de olie nadrukkelijk niet in, dit kan namelijk bij sommigen voor irritatie zorgen;
  • Begin de behandeling bij voorbaat 1 maal per dag in de ochtend. Reageert je huid hier goed op? Pas de olie dan twee tot drie keer per dag toe op plekken waar eczeem vrij spel heeft en pas Black Seed ook oraal toe, bijvoorbeeld met onze capsules en Black Seed Zaad (o.a. in de yoghurt). Neem oraal niet meer dan 3X2 capsules, 3 theelepels olie en 3 theelepels (gemalen) Black Seed in.
  • Stop direct met het toepassen van Black Seed wanneer je huid uitslag of irritatie krijgt.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Black Seed?

Zoals met iedere remedie, kan ook zwarte zaadolie mogelijk bijwerkingen veroorzaken. Verschillende patiënten hebben tijdens onderzoeken voornamelijk last gekregen van Ortho-ergisch eczeem, ook wel irritatie eczeem, irritant contact dermatitis, eczema orthoergicum.

Ortho-ergisch eczeem is een vorm van contacteczeem waarbij het eczeem niet door een allergie maar door rechtstreekse irritatie van de huid ontstaat. Het wordt veroorzaakt door contact met irriterende stoffen zoals schoonmaakmiddelen, zeep, oplosmiddelen (terpentine bijvoorbeeld), poetsmiddelen, groentesappen en sommige cosmetische producten zoals shampoos, doucheschuim en zeep, doe het zelf producten. Iedereen kan van dit soort producten eczeem krijgen, je hoeft er niet allergisch voor te zijn.

Het is vermeldenswaard dat eczeem je huid extra gevoelig kan maken voor verschillende stoffen. Praat met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg of je huisarts voordat je natuurlijke remedies, waaronder zwarte zaadolie, aan jouw behandelplan toevoegt.

Eczeem, darmen en voedselallergieën

Maar liefst 25% van mensen met eczeem leidt ook aan een voedselallergie. Dit is relatief hoog waardoor onderzoeken naar microbioom, een darmbacterie, veelvoudig zijn gestart om een verband te tonen.

Een hoge diversiteit in ons microbioom versterkt ons immuunsysteem, zorgt ervoor dat onze darmen beter kunnen functioneren en zorgt ervoor dat we ons lichamelijk en geestelijk beter voelen. Het lijkt erop dat de diversiteit van de darmbacteriën verstoort is bij mensen die vaak veel last hebben van eczeem. 
Er zijn dus minder verschillende soorten bacteriën aanwezig dan we eigenlijk zouden willen zien.

Ook zijn eczeem klachten te linken aan een dysbiose in de darmen. Bij een dysbiose is het microbioom uit balans: één bacteriesoort komt in verhouding veel meer voor dan andere bacteriesoorten, terwijl een balans hiertussen juist zo belangrijk is voor onze gezondheid. 

Bij mensen met eczeem komen er minder bacteriën in de darmen voor die de darmwand opbouwen en beschermen en ervoor zorgen dat ontstekingsreacties in het lichaam onder controle worden gehouden. Er komen helaas meer bacteriesoorten voor die de darmwand aantasten, en als gevolg van de immuunreacties die hierbij ontstaan, de huidklachten veroorzaken. De huid kan hierdoor droog en rood worden en gaan jeuken en schilferen.(2)

Voedingtips om jouw microbioom-niveau te verhogen zijn er natuurlijk ook. Let vooral op de inname van Vitamines D, B12, E, A, Omega 3 en Zink. Groene bladgroenten, peulvruchten, lever, vis, noten en zaden zijn eveneens een welkome aanvulling op een dieet gericht op een beter behandeling van jouw eczeem-allergie.

Wat je liever niet kunt eten of drinken? Dat zijn vooral het bekende riedeltje maar vooral: producten met veel suiker en/of zoetstoffen, alcohol, pre- en probiotica en te sterke kruiden. Deze kunnen namelijk het effect van bacteriën vertragen of juist versnellen.

Bronnen

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.12033
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0161589018305534?via%3Dihub
  3. https://e-journal.unair.ac.id/BHSJ/article/view/15007
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7312523/
  5. basislifestyle.nl